tiistai 4. joulukuuta 2018

Kaamosmasennus by Sus'


Kun valoisan, aurinkoisen, helteisen kesän on lymyillyt kivenkoloissa, vaaran onkaloissa, maan alla juurakoiden lomassa, sitä oikein odottaa marraskuun ankeutta, synkkyyttä, pitkää pimeää, jolloin voi käpertyä kiepille oman itsensä ympärille kerimään kaikkea elämän surkeutta, minkä on osakseen saanut.

Sellaista nautinnollista itsesäälissä piehtarointia Kaamosmasennus elämäänsä toivoi, halusi, janosi suorastaan. Mutta saako kukaan juuri sitä, mitä haluaa? Onko joku joskus saanut? Ei tule mustia myrskytuulia, ei piiskaavaa räntäsadetta, ei sateenvarjon alla kyyristeleviä kumaraisia hahmoja. Ei mitään oikeaa elämää. Tulee kirkkaan kuulaita syyspäiviä, väriloistossa hehkuvia puita, jalan alla kahisevia lehtiä. Päivisin aurinko porottaa ymmärtämättä, ettei enää ole hänen aikansa. Öisin kuu kilpailee tähtien kanssa. Onnelliset ihmiset tanssahtelevat kevyesti eteenpäin ymmärtämättä, ettei elämä ole ikuista.

Kaamosmasennus väsyy odottamaan, ryömii iltaisin uupuneena peiton alle, ei saa unta, ei jaksa aamulla nousta ylös. Ja kun pitkä pimeä vihdoin voittaa auringon, syysmyrskyt ulvovat nurkissa ja räntä kiitää vaakasuoraa rataa routaisen maan yllä, on Kaamosmasennus niin väsynyt, ettei jaksa käpertyä itseensä, ei jaksa ajatella surkeuttaan, ei jaksa oikein kättään nostaa, vaan laahustaa turtana yöstä toiseen.

2 kommenttia:

  1. Käytät yekstissä toistuvasti kolmikantaa eli sanota asian hieman eri sanoilla kolme kertaa. Vaikka se tehokeinona on loistava, niin mielestäni sen jatkuva käyttö syö itseään. Ekä luvussa se tekee jopa runomaisen vaikutelman ja val/aur/hel-kolmikosta vaihtaisin jonkun adjektiivin tai jättäisin pois, alleviivaavaa.
    (Tarkoitushan oli siis että näistä annetaan rakentavaa kritiikkiä, jos ei niin menen muuanne häpeämään...=).
    Tykkään käytetyistä sanoista, niiden yhdistelmistä, asian kertomisesta yleensä, ylettömän pitkät lauseet vähän ensin nikotutti mutta nyt lutkutan tuttia tyytyväisenä kuin sudenpentu konsanaan...=) Turtana on vähemmän hauska kala...hihihiiii.

    VastaaPoista
  2. Tarkoitus on antaa kritiikkiä. Kiitos. Lienet oikeassa. Todennäköisesti vähät välitän ;)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit.